Resim 1
Resim 2
Resim 3
Resim 4
Resim 5
Resim 6
Resim 7
Resim 8
Resim 9
Resim 10
Resim 11
 

Resim 12

BAKAN KİRİŞCİ, ÜLKE OLARAK ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Eskişehir programı kapsamında ilin tarım ve orman sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda yaptığı konuşmada tarımın ve tarımdan hareketle gıdanın çok öne çıktığı bir döneme girildiğini ifade eden Bakan Kirişci, tarım ve tarımdan kaynaklı olarak gıdanın; aslında uzun yıllar meslek insanlarının stratejik gördüğü, önemsediği bir alan olduğunu, salgınla birlikte gerek üretim gerekse tedarik zincirlerindeki bozulma sonucu bir anda dünya gündemine oturduğunu kaydetti.

Rusya-Ukrayna savaşının tarım ve gıdayı manşete taşıdığını belirten Bakan Kirişci, Bakanlığın, hizmetlerini son 20 yılda kazandırdıkları mevzuatla iyi bir noktada ve güzel bir şekilde yürüttüğünü anlattı.

Konuşmasında Eskişehir'in de ihracatı gerçekleştiren illerden biri olduğuna vurgu yapan Bakan Kirişci, şöyle devam etti:

"İhracatı da yine bu ülkenin tarım sektörü ve tarımdan hareketle gıda sektörü üretiyor. Bunları ne için ifade ediyorum? Hani tarım stratejik, vazgeçilmez diyoruz ya... Cebimizde paramız var, ürün alamıyoruz veyahut da elimizdeki teknoloji bizim karnımızı doyurmuyor. Bir anda bütün dünya şaşkın. Bir Brezilya toprakları itibarıyla sadece kendini değil, kendi gibi en az 3-4 ülkeyi doyurabilecek durumdayken bir anda ihracat yasakları getirmeye başladı. Zaten Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle örneğin bir ayçiçeğinden, iki önemli ülke bizim açımızdan tedarikçi, ikisi birden böyle bir hale gelince ister istemez bizim de bazı aksaklıklarımız olacak gibi görüldü ama Allah'tan daha önceden aldığımız tedbirlerle bunları olabildiğince hafif geçirdik."

Hak sahibine hakkını teslim etmek gerektiğinin altını çizen Bakan Kirişci, "İyi ki Türkiye Cumhuriyeti ve sayın Cumhurbaşkanımızın bu kararlı duruşuyla biz bir taraftar mantığıyla hareket etmedik. Biz 'Ukrayna'yı veyahut da Rusya'yı tutuyoruz.' demedik. Dedi ki 'Her ikisi de komşu ve dost ülkelerdir'. Böyle yapmamış olsaydık bugünkü halimizi ben hiçbirimizin aklına getirmemesini isterdim çünkü o iki ülkeden belki de daha zor durumda olan bir ülke olabilirdik. Böyle bir duruşumuz, böyle bir dış politika tercihimiz şu anda her iki ülkeyle de temaslarımızın, ilişkilerimizin belirli bir düzeyde seyretmeye devam etmesini sağladık." diye konuştu.

Üretimin önemine de işaret eden Bakan Kirişci şunları kaydetti:

"Ülke olarak üretmek zorundayız. Üreterek biz kendimizi öncelikle doyuracağız, ihtiyaçlarımızı karşılayacağız, fazlası olursa da ihracat yapacağız. Bu noktada da kendi kendimize yeten ülke olmak, elbette bu ideal olan bir taleptir. Türkiye'nin ve dünyada hiçbir ülkenin, hiçbir zaman erişemediği bir durumdur bu. Hele malların, böyle insanların serbestçe dolaştığı bir dünyada kendi kendimize yeterlilikten söz etmemiz doğru değil.

Bugün Amerika gibi bir ülke de bizden pek çok ürünü ithal etmektedir. En çok ihracat yaptığımız ikinci ülke konumuna gelmiştir. Son olarak bizi, bize sığınanları, bize misafir olarak gelenleri ve yurt dışında bizim ürünlerimize talep duyanları doyuran, bunlar için üretim yapan üreticilerimize teşekkür ediyorum. İyi ki üreticilerimiz var. Diyoruz ki 'Ey üreticimiz sen üret yeter.' Biz sizin arkanızdayız. Sayın Cumhurbaşkanımız da Bakanlığımız ve diğer bakanlıklarımız da bu aziz millet, sizin yanınızda, hemen yanı başınızda."